Açıklama
KOYUN VE KEÇİLERDE GENEL ÖZELLİKLER
– KOYUN VE KEÇİ IRKLARI – KURULACAK İŞLETMEDE DOĞRU HAYVAN IRKI SEÇİMİ 1
Koyun ve Keçi Arasında Benzerlik, Fark ve Sosyal İlişkiler 2
Koyun ve Keçi Irkları 5
Koyun Irkları 5
Yerli Koyun Irkları 7
Yabancı (Kültür) Koyun Irkları 17
Keçi Irkları 19
Yerli Keçi Irkları 20
Yabancı (Kültür) Keçi Irkları 22
Kurulacak İşletmelerde Doğru Hayvan Irkı Seçimi 23
Çoban ve Önemi 25
Çoban Köpekleri 26 Kaynaklar 26
KOYUN – KEÇİ BESLEME 29
KOÇ BESLEME 30
Koç Besleme (Yaşama Payı – Koç Katımı – Flushing) 30
Koçların Yaşama Payı ve Koç Katımı Dönemlerindeki Enerji-Besin Madde İhtiyaçları 35
Koç Beslemede Örnek Rasyonlar ve Flushing Rejimleri 37
Kaynaklar 38
ANAÇ DİŞİ KOYUN BESLEME 39
Koyunda Cinsel Olgunluk, Tohumlama Yaşı ve Östrus 39
Koyunda Suni Yolla Mevsim Dışı Gebelik Oluşturulması 40
Koyunda Kuzu Döneminden Başlamak Üzere Tohumlama Önce ve Sonrası Olması Gereken Büyüme Hızı 41
Flushing Uygulaması ve Detayları 41
Vücut Kondisyon Skoru ve Flushing ile Bağlantısı – Genel Stratejiler 45
Flushing’de Süre ve Farklı Uygulamalar 46
Koyunda Gebelik Teşhisi 48
Gebe Koyunların Beslenmesi (İlk 100 gün) 49
Gebe Koyunların Beslenmesi (doğuma 50 gün kala – doğum) 50 Doğuma Birkaç Gün Kala ve Doğumda Koyun Besleme 52
Laktasyondaki Koyunların Beslenmesi: 0-8 Hafta 53
Laktasyondaki Koyunların Beslenmesi: 9-16 Hafta 55
Doğum Sonrası Tekrar Gebe Kalma Zamanlaması ve Şartları 55
Anaç Koyunlar İçin Yaşama Payı, Gebelik ve Laktasyon Dönemlerinde Enerji-Besin Madde İhtiyaçları 57
Anaç Koyunlar İçin Rasyon Örnekleri 59
Kaynaklar 64
KUZU BESLEME 67
Kuzu Besleme (Doğumdan Sütten Kesime Kadar Olan Dönem) 67
Sütten Kesme İşlemi ve Kriterler 72
Kuzu Büyütme Programları 72
Anaç Olarak Kullanılacak Dişi Kuzu Beslemesi 73
Kasaplık Kuzularda Besi Programları ve Büyüme Hızları 74
Damızlık Olarak Kullanılacak Erkek Kuzu Beslemesi (Damızlık Koç Adayları) 86
Kaşak Kuzu Besisi 87
Dışardan Besi Amaçlı Satın Alınan Kuzuların Besisi 87
Yapağı Verimi İçin Kuzu Besleme 87
Kırkım 90
Kuzularda Büyüme Oranları ve Enerji-Besin Madde İhtiyaçları 91
Kuzu Başlangıç ve Büyütme Rasyon Örnekleri 94
Kuzu Besisine Alınacak Kuzular İçin Rasyon Örnekleri 95
Kaynaklar 98
KEÇİ BESLEME 103
Keçilerde VKS 104
Oğlak Besleme 104
Büyümekte Olan Keçilerin Beslenmesi 105
Et Amaçlı Keçi Besleme ve Keçi Etinin Özellikleri 105
Keçi Besleme ve Flushing 106
Gebe Keçi Besleme 106
Laktasyondaki Keçilerin Beslenmesi 107
Kuru Dönemdeki Keçilerin Beslenmesi 108
Saanen Keçisi Beslenmesi 108
Keçi Sütü ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi 109
Teke Besleme 110
Ankara (Angora) Keçisi Beslenmesi 110
Et ve Kaşmir Üretimi İçin Farklı Keçi Gruplarının Enerji-Besin Madde İhtiyaçları 113
Merinos ve Ankara Keçisine Ait Fiber Karşılaştırması 113
Keçi ve Oğlakların Enerji-Besin Madde İhtiyaçları 114
Keçi ve Oğlaklar İçin Rasyon Örnekleri 116
Kaynaklar 121
KOYUN VE KEÇİ BESLEMEDE MERA VE DİĞER YEMLER 123
Çayır-Meralar ve Bitki Özellikleri 123
Çayır ve Meralarda Zehirli Bitkiler 125
Ülkemiz Mera Varlığı, Özellikleri ve Coğrafi Bölgelere Göre Dağılımı 127
Koyun ve Keçiler İçin Mera Bilgi ve Önerileri 129
Koyun ve Keçilerin Merada Tüketebilecekleri Yem Miktarları 132
Birim Mera Alanında Bulundurulacak Koyun-Keçi Sayısı Hesaplaması 134
Silaj 136
Şeker Pancarı ve Yan Ürünleri 137
Şeker Pancarı 137
Şeker Pancarı Posası 138
Melas 138
Şeker Pancarı Yaprakları 138
Saman 139
Anız 140
Arpa 141
Tane Yemlerine Uygulanan Kırma, Öğütme ve Peletlemenin Etkisi 142
Ot ve Samanı Doğranmanın Sindirim ve Besin Değerine Etkisi 143
Diğer Yemler 143
Kaynaklar 144
BESLENMEYE BAĞLI KOYUN VE KEÇİ HASTALIKLARI 147
Kolostrum Yetersizliği 147
Enterotoksemi 147
Timpani (Şişme) 148
Asidozis 148
Laminitis ve Diğer Ayak Problemleri 149
Beyaz Kas Hastalığı 150
Hipokalsemi 150
Gebelik Toksemisi (Ketozis) 150
İdrar Taşları 151
Ankara Keçilerine Özel, Strese Bağlı Düşükler (Abort) 152
Magnezyum Yetersizliği (Çayır Tetanisi) 152
Koyun ve Keçilerde Parazitler ve Koyun Derisi İle İlgili Ekonomik Kayıplar 152
Kaynaklar 154
HAYVAN SAĞLIĞI VE SÜRÜ YÖNETİMİ 155
Sürü Yönetimi 155
Hayvan Sağlığı 156
Koyun ve Kuzularda Tavsiye Edilen Aşılama Programı ve Paraziter Mücadele 156
Kaynaklar 157
KİTABIN ÖNSÖZÜ
Bu kitap, “Pratik Buzağı, Düve, Süt Sığırı ve Besi Sığırı Beslenmesi” isimli eserin devamı niteliğinde olup aynı amaca hizmet etmek için yazılmıştır. Bu amaç, üreticilerin kazancını artıracak bilgileri sunmak ve profesyonel sorumluluğu yerine getirmektir. Bu kitabın temel hedefi hangi düzeyde olursa olsun üreticiler, meslektaşlar ve öğrencilerin faydalanmasını sağlamaktır. Konu ile ilgili kitap sayısının fazla olması, ilgili bilimlerin gelişmesine neden olacaktır.
Bu kitapta kullanılan dil, basite indirgenmiş ve üreticilerimizin anlayabileceği düzeyde tutulmaya çalışılmıştır. Ancak kitaptan yararlanacak kitle içinde tabi ki lisans ve yüksek lisans öğrencileri, akademisyenler ve hayvancılığa meraklı bütün bireyler bulunmaktadır.
Kitaptaki organizasyon, önce koyun ve keçiler arasındaki farklılıklardan söz ederek başlamaktadır. İlerleyen bölümlerde koyun ve keçilerin ayrı ayrı beslenmelerinden bahsedilmektedir. Koyun ve keçinin beslenmesinden bahsederken, her biri için doğumdan başlayarak üretim ömrünü tamamlayıncaya kadarki aşamalarda beslenmeleri detayları ile tartışılmıştır. Beslenmede en önemli unsur olan mera ise daha geniş ve ayrı bir bölüm halinde anlatılmıştır.
Faydalı olması dileklerimle.
Prof. Dr. Osman KÜÇÜK
168 sayfa olan bu kitabın baskısı bitti,
440 sayfa olarak yeniden yazıldı. Ocak 2020 de basılacak inşallah
İncelemeler
Henüz yorum yapılmadı.