Açıklama
Kitaptan örnek sayfaları (75 sayfa) okumak için tıklayınız
Anlaşmalı 7 kredi kartı ile 3 taksitle ödeyebilirsiniz.
Genişletilmiş 2.Baskı: 2020.
Sayfa sayısı: 533 sayfa, 1.Hamur kağıt
Ebatları: 16 x 24 cm, Selefonlu karton Kapak
Yeni konular ve genişletilme nedeniyle Yeni baskıda 183 sayfa hacim artışı olmuştur.
166 rasyon örneği, 196 tablo, 7 Şekil ve 58 Renkli Fotoğraf içermektedir.
Yayınlarımızı web sayfamızdan, whatsapp hattımızdan veya telefonla sipariş edebilirsiniz.
Gsm & WhatsApp: 0535 333 0000
Genişletilmiş & Gözden Geçirilmiş 2. Baskının İçindekiler Bölümü
Kitaptaki Konu Başlıkları ve Kitaptaki Sayfa Numarası :
RUMEN – SİNDİRİM – ENERJİ 18
Rumen: beslenmenin temeli 19
Rumen 19
Rumende motorik aktivite 20
İndirgenme ortamı rumen – redoks potansiyeli 21
Rumende ozmotik basınç ve yemlerde su tutma kapasitesi 22
Sıvı ve katı rumen içeriğinin rumenden geçiş hızı (passage rate) 23
Çiğneme, salya ve ruminasyon 26
Rumen mikroorganizmaları 28
Rumende karbonhidrat metabolizması ve uçucu yağ asitler (UYA) 34
Karbonhidrat olarak fiber bileşenleri, kaba yem kalitesi ve
rumen parametreleri ilişkisi 45
Ham selüloz (HS) – ham fiber 45
Neutral Detergent Fiber (NDF) 45
aNDF, aNDFom ve IDF kavramları 45
Acid Detergent Fiber (ADF) 46
Acid Detergent Lignin (ADL) 46
ADF ve NDF değerleri kullanılarak kaba yem kalitesinin ölçülmesi
(RFV, RFQ, RVI ve RVU) 47
Yemlerde partikül büyüklüğü, Penn State Separatörü, efektif fiber
(eNDF) ve fiziksel efektif fiber (peNDF) 50
Rumende protein metabolizması 58
Rumende mikrobiyal protein sentezi 67
Rumende lipit metabolizması 69
Rumen mineral metabolizması 75
Rumende vitamin metabolizması 76
Rumen gazları 78
Rumende detoksifikasyon 79
Rumen fermentasyonunun manupülasyonu 79
Rumen ve sindirim sisteminin diğer bölümlerinde karbonhidrat,
protein ve lipitlerin sindirim dereceleri 81
Rumende karbonhidratların fermentasyon derecesi ve genel sindirim 81
NDF sindirimi 81
Nişasta sindirimi 82
Rumende proteinlerin fermentasyon derecesi 86
Rumende yağların fermentasyon derecesi 86
Yeni doğan ve yetişkin ruminant abomazumunda sindirim 87
İnce bağırsaklarda sindirim 88
Kalın bağırsaklarda fermentasyon 91
Sığırlarda dışkının özellikleri ve beslenme ile bağlantısı 92
Sığır dışkılarında puanlama (dışkı skoru) 94
Sindirimde yem hammaddeleri etkileşmesi
(assosiye etki = associated effect) 95
Sığır beslemede enerji kavramları ve enerji bilimi (nutritional energetics) 97
Ham enerji (HE) 100
Dışkı Enerjisi (DE) 102
Sindirilebilir Enerji (SE) 102
Gaz enerjisi (GE) 103
İdrar enerjisi (İE) 103
Metabolize enerji (ME) 104
Yem kaynaklı ısı artışı (heat increment) 104
Rasyondaki yağların ekstra kalorik etkisi 106
Net enerji (NE) 106
Yaşama payı – tanım ve bileşenleri 109
Yaşama payı ve ısı üretimi 112
Yaşama payının ölçüm metotları 117
Yaşama payına etki eden faktörler 118
Ruminantlarda yemlerden gelen enerjinin genel dağılımı 119
TDN (Total Digestible Nutrients)
(Tüm Sindirilebilir Besin Maddeleri – TSBM) 123
Sığırlarda su ihtiyacı 125
Sığırlarda içme suyu kalitesi 128
Sığırlarda canlı ağırlık (CA) tahmini 133
Sonuç 135
Kaynaklar 136
BUZAĞI BESLEME 140
Buzağı besleme 141
Buzağı yetiştirmede “Altın Standartlar” 142
Kolostrum 143
Buzağılara içirilmesi gereken kolostrum miktarı 146
Kolostrum kalitesi 147
Kolostrum sonrası buzağılara içirilen süt ve diğer sıvı türleri 149
Süt ve diğer sıvıların içirilmesinde öğün sayısı 151
Tam yağlı süt ve buzağı maması ile besleme 151
Buzağıların sütten kesilmesinde kriterler 153
Buzağı maması (süt ikame yemi) özellikleri ve hazırlanışı 154
Buzağı başlangıç yemi (konsantre yem) içerik ve formları 155
Buzağılarda sütten kesim öncesinde kaba yem kullanımı 160
Buzağıların sütten kesim döneminde su ihtiyacı 163
Buzağılarda hızlı büyütme programları 163
Buzağıların sütten kesim ile birlikte beklenen performansları
(CAA, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı) 165
Buzağıların haftalık performans değerleri 171
Buzağılar için NRC (2001) tabloları ve örneklerle yorumları 172
Süt buzağısı (beyaz et besisi) besleme 176
Ülkemizde uygulanmakta olan buzağı büyütme (rasyon)
program örnekleri 176
Sonuç 181
Kaynaklar 182
DÜVE BESLEME 188
Düve besleme 189
Sütten kesim sonrası geçiş dönemi – genel 190
Süt ırkı düvelerin sütten kesim sonrası geçiş dönemi 190
Besi ırkı düvelerin sütten kesim sonrası geçiş dönemi 193
Sütten kesim sonrası düve seleksiyonu 194
Süt ırkı düvelerin beslenmesi 195
Düve yetiştirmede “Altın Standartlar” 195
Düve beslemesinde genel stratejiler 197
Düvelerin 12 hafta yaştan 1 yaşına kadarki dönemde beslenmeleri:
beslenme, yem tüketimi, GCAA, meme gelişimi ve puberta ilişkisi 199
Düvelerin 1 yaşından doğuma 2 ay kalıncaya kadarki dönemde
beslenmeleri: beslenme, yem tüketimi, GCAA, vücut kondüsyon skoru,
östrus ve fertilite ilişkisi 202
Doğuma 2 ay kala besleme 213
Düve büyüme hızında zamanlama ve telafi büyüme 217
Düvelerde büyümenin türü (yağ-protein depolanma oranı) 217
Düvelerin, canlı ağırlık, yaş, boy, kalça yükseklik-genişlik ve göğüs çevresi
ölçüleri 217
Besi tipi düvelerin büyüme hızı ve beslenmesi 224
Besi tipi düvelerin doğum yaşının ertelenmesi 226
Besi tipi düvelerin yaş ve vücut ölçüleri 227
Süt sığırları ve düve beslenmesinde kullanılan yaygın yem maddeleri ve
kullanım sınırları 228
Konsantre yemler 228
Enerji yemleri 229
Arpa 229
Bütün pamuk tohumu 229
Yağ 229
Melas 230
Buğday 230
Buğday kepeği 230
Peynir altı suyu (whey) 230
Protein yemleri 231
Pamuk tohumu küspesi 231
Soya fasulyesi 231
Soya küspesi 231
Ayçiçeği küspesi 231
Balık ve kan unu 231
Üre 231
Kimi özel yem maddelerinin sığırlar için kullanım sınırları 232
Kaba yemler (ot, saman, yonca) 233
Yonca 233
Saman 234
Baklagil ve buğdaygil otları 234
Pamuk tohumu samanı – çiğit samanı 234
Mısır silajı 234
Şeker pancarı posası 235
Şeker pancarı (bütün halde) 236
Melas 236
Turunçgil Posası 236
Malt Posası (malt sprouts – barley malt sprouts) 238
Mera 239
Farklı yaş ve fizyolojik aşamalarda bulunan süt ırkı düveler için
rasyon örnekleri 241
Sonuç 247
Kaynaklar 248
SÜT SIĞIRI BESLEME 256
Süt sığırı besleme 257
1-Erken laktasyon dönemi 257
2-Pik kuru madde tüketim dönemi 259
3-Laktasyon orta ve son dönemi 259
4-Kuru dönem: doğuma 60 gün kala (far-off) -doğuma 14 gün kala
dönem 260
5-Geçiş dönemi (close-up): doğuma son 14 gün kala dönem 261
5 aşamada değerlendirilen beslenme rejiminin özeti 263
Yem tüketimi (KM tüketimi), yemleme sıklığı ve pratikteki önemi 271
TMR (total mixed ration) (toplam yem karışımı) ve TMR yem vagonu 275
Merada yem tüketimi ve yem tüketiminin ölçülmesi 275
Mera kalitesi ve yem tüketimi 277
Yem tüketimi ve kaba yem kalitesi 281
Yem tüketimi ve içilen su miktarı 283
Yaz sıcağında yemleme 283
Aşırı yem tüketimi 283
Rezidüel yem tüketimi (residual feed intake = net feed efficiency) 284
Yemden yararlanma oranı 284
Süt/yem paritesi (milk/feed ratio) ve sürüye yeni sığır
katma oranı (culling rate) 286
Süt sığırlarında enerji ve besin maddeleri ihtiyaçları ve pratikte önemi 288
Enerji ve pratikte önemi 288
Karbonhidratlar ve pratikte önemi 289
Kaba yem uzunluğu (partikül büyüklüğü) 291
Protein türü ve pratikte önemi 291
Amino asit ve pratikte önemi 293
Mineraller ve pratikte önemi 293
Vitaminler ve pratikte önemi 294
Laktasyondaki ineklerde beslenmeye bağlı reprodüksiyon problemleri
– olası nedenler – çözüm yolları 295
Süt verim ve devamlılığına etki eden faktörler 297
Rasyon bileşenleri ve süt kalitesi ilişkisi 300
Kuruya çıkarma işlemi ve önemi 303
Süt verimi ve fertilite ilişkisi 304
Çift yönlü (besi ve süt) verime sahip sığırlarının beslenmesi
– Simmental örneği 304
Avrupa Kırmızısı (European Red – Nordic Red – Scandinavian Red
– Viking Red) ve ülkemiz şartlarında tercih edilmesi 307
Rasyon örnekleri 308
Süt sığırlarında görülen beslenmeye bağlı hastalıklar ve teşhis için
pratik testler 325
Rasyon enerjisi ile ilgili problemler 325
Yağlı inek sedromu – Karaciğer yağlanması 325
Kanda non-esterified fatty acids – NEFA testi 326
Ketosiz – Gebelik Toksemisi – Asetonemi 326
Kanda β-hidroksibütürik asid (BHBA) testi 327
Sütte ve idrarda keton testi 328
Abomazum deplasmanı 328
Sekal torsiyon (caecal torsion) ve hemorragic jejunal syndrome (HJS) 328
Hipokalsemi (süt humması) 328
Serum Ca testi 331
İdrar pH testi 331
Rumen asidozu 331
Rumen pH testi 332
Laminitis 332
Rasyonda yanlış protein kaynaklarının kullanımı ile ilgili problemler 333
Rumen alkolozu ve üre zehirlenmesi 333
Kan ve süt üre nitrojen testleri (BUN ve MUN) 334
Süt sığırları rasyonlarında kullanılan kaliteli kaba yemler 335
Haylage, silage (silaj) ve baleage arasındaki fark ve sığır
beslemede önemi 337
Ryegrass otu (İtalyan çimi = İngiliz çimi = Lolium = süt otu)
(Karamba – caramba) (Trinova) ve süt sığırları beslenmesindeki önemi 338
Ryegrass ve yonca otlarının süt sığırı beslenmesi
bakımından karşılaştırılması 340
Ryegrass ve hindiba otlarının süt sığırı beslenmesi
bakımından karşılaştırılması 341
Yonca kuru otu ve mısır silajının süt sığırı beslenmesi
bakımından karşılaştırılması 341
Süt sığırları rasyonlarında kullanılan mısır silajı, yonca silajı,
ryegrass silajı ve diğer silajların karşılaştırılması 343
Mısır snaplage, earlage, ear corn
ve yüksek nemli mısır – süt ve besi sığırları beslenmesinde önemi 346
Süt sığırları rasyonlarında kullanılan farklı yemler
ve kullanım spesifikasyonları 347
Arpa-buğday-yulaf samanı 347
Mısır sapı (stover) 347
Arpa 347
Şeker pancar posası 347
Pamuk tohumu 347
Pamuk tohumu küspesi 347
Mısır glüten yemi 347
Melas 347
Soya fasulyesi 347
Soya fasulyesi küspesi 348
Soya kabukları (hulls) 348
Buğday 348
Buğday kepeği – razmol 348
Peynir altı suyu 348
Kan unu 348
Hidrolize tüy unu 348
Balık unu 348
Malt posası 348
Et unu, et-kemik unu 348
Ayçiçeği küspesi 349
Süt inekleri rasyonlarında kullanılan yem katkı maddeleri 349
Niasin 349
Biyotin 349
Kolin 349
Beta-karoten 349
Özel iz mineraller 349
Çinko – metiyonin 349
Propilen glikol 349
İyonofor 350
Tampon maddeler 350
Yağ 350
Probiyotikler 351
Prebiyotikler 351
Simbiyotikler 352
Enzimler 352
Anyonik tuzlar 352
Üre 352
DDG (distillers dried grains) ve DDGS (distillers dried grains with solubles) 352
Zeolit 352
Özel bitkiler ve Bitki ekstraktları 352
Hormon enjeksiyonları (BST) 353
Tuz (NaCl) 353
Sonuç 353
Kaynaklar 354
BESİ SIĞIRI BESLEME 366
Besi sığırı beslenmesi 367
Besi sığır ırkları 367
Kültür ırkları 367
Yerli sığır ırklarımız 370
Besi sığırlarında irilik ölçüsü 371
Besi sığırlarında VKS 372
Sığırlarda büyüme 373
Besi performansına etki eden faktörler 373
- a) Canlı ağırlık 373
- b) Cinsiyet 374
- c) İrilik 374
- d) Kondüsyon 374
- e) Çevre şartları 374
- f) Besideki gün sayısı 375
- g) Genetik 376
Yerli ırklarımız ve kültür ırkları besi sığırlarının performans
karşılaştırmaları 382
Hayvanlarda kısırlaştırma ve besi performansına etkisi 384
Besi sığırlarının beslenmesi 386
Besi sığırlarında besleme evreleri 386
Besi öncesi hazırlık dönemi 386
Sığırlarda büyütme beslemesi (mera ve diğer sistemler) (ekstansif) 387
Bitirme (finishing) dönemi besleme (intensif) 388
Besi sığırlarında sınırlı besleme yöntemi 388
Besi sığırlarında telafi büyüme 389
Damızlık boğa beslenmesi 389
“Cow-calf operation” besi sığırı üretim sistemi 390
Besi sığırlarında yem tüketimi 393
Besi sığırlarında su ihtiyacı 395
Besi sığırları rasyonlarına protein takviyesi ve pratikte önemi 396
Besi sığırları rasyonlarına pratikte yapılacak mineral takviyesi rehberi 397
Besi sığırlarının beslenmesinde CAA artırılması için özel stratejiler 398
Besi sığırları rasyonlarında kaba yem oranı ve performans-karkas
verim ilişkisi 398
Tane yem işlemenin sindirim ve besi performansına etkisi 399
Holstein ırkı erkek sığır yetiştirme sistemleri, beslenmeleri ve
besi performansları 401
Holstein ırkı erkek besi avantajları 402
Holstein ırkı erkek besi dezavantajları 402
Holstein ırkı sığırlarda büyütme-bitirme dönemi beslenmesi 405
- a) Süreli konsantre yem ağırlıklı rasyonla bitirme 405
- b) Farklı kaba yem oranı içeren rasyonlarla aşamalı büyütme-bitirme 406
Holstein ırkı erkek sığırlar ile kültür ırkı besi sığır performanslarının
karşılaştırılması 409
Montofon (İsviçre esmeri = Brown Swiss) ırkı erkek
sığırların besi performansı ve karkas olarak değerlendirilmesi 412
Jersey ırkı erkek sığırların besi performansı ve karkas olarak
değerlendirilmesi 414
Simmental ırkı erkek sığırların besi performansı ve karkas olarak
değerlendirilmesi 415
Sığır besisi ve et verim-kalite ilişkisi 416
Besi sığırlarında karkas ve et randımanı 420
Mermerleşme (marbling – intramuscular yağ – et içindeki yağ) 425
Merada yetiştirilen sığır eti ile yoğun beside yetiştirilen sığır etleri
arasındaki farklar ve insan sağlığı 426
Gelecekte et tercihleri – in vitro et projesi 427
Besi sığırı yetiştiriciliği, metan emisyonu ve küresel ısınma 427
Yaşlı hayvanların besiye alınması ve karkas olarak değerlendirilmesi 429
Holstein ırkı süt danası besisi 430
NRC (1996) tabloları ve maksimum GCAA 430
Rasyon hesaplamasında kullanılan net enerji yaşama yapı (NEyp)
ve net enerji büyüme (NEb) ve ilgili tablolar 431
Besiye alınan sığırlarda ırkın önemi – NRC 2016 tavsiyeleri 434
Yeni NRC sürümüne (2016) göre besi sığırları enerji
ve besin madde ihtiyaçları 436
Besi sığırları için rasyon hazırlanmasında NRC 1996 ve
NRC 2016 kullanım karşılaştırılması 438
Besi sığırlarında verimi artırmak için hormon kullanımı (implant) 438
Besi sığırlarında kullanılan diğer etken maddeler 440
Melengesterol asetat (MGA) 440
Beta-adrenerjik agonist 441
Ractopamine 441
Zilpaterol 441
Besi sığırı yetiştiriciliğinde, iyonofor ve hormon implantı kullanılmaması
durumunda KM tüketimi ve NE düzeltme faktörleri (ülkemiz şartlarına
uyarlanması) 441
Finishing rasyonlarında yaygın olarak
kullanılan yemlerin rasyondaki limitleri 442
Mısır silajı 442
Çayır otu silajı 443
Şeker pancarı posası 443
Şeker pancarı posası ile besleme ve “kuru besi” kavramı 443
Saman 444
Tuz (NaCl) 445
Besi sığırlarında özel yem katkıları 445
Melengestrol acetate (MGA) 445
İyonofor (Rumensin, Lasolosid, Bovatec) 446
Antibiyotikler 446
Tampon maddeler 446
Timpani önleyiciler 446
Diğer yem katkılar 446
Besi sığırlarında görülen yaygın beslenme problemleri 447
Timpani – şişme – bloat 447
Karaciğer apsesi 448
İdrar taşları (Urolithiasis – urinary calculi) 448
Asidoz 448
Ayak problemleri 448
Besi sığırları için örnek rasyonlar 449
Besi sığırlarında performans kriterleri ve ölçüm metotları
(yemden yararlanma – rezidüel yem tüketimi – karkas verim ve kalitesi) 473
Ülkemizde kurbanlık besi sığırlarının kesim yaşı ve ekonomik
besleme stratejileri 474
Hayvan besleme alanında teknolojik gelişmeler ve gelecek eğilimler 475
İnsektler, algler (yosunlar), ipekböceği pupası (Silkworm pupae meal) ve nanoteknolojik ürünler 476
Fetal program 480
Seleksiyon 480
Rumen ekosistemi (rumen microbiome) 480
Erken uyarı sistemleri (Early warning systems) 480
Akıllı hayvancılık teknolojileri
(smart farming technology = precision livestock farming) 481
Hayvan besleme alanında geliştirilen yazılımlar ve robot teknolojisi
yapay zekâ (Artificial intelligence – AI = machine intelligence) 481
Rasyon hesaplamalarında algoritma kullanımı – Evolution Strategies
– evrimsel algoritma – evolutionary algorithms 482
Genomik (geneomics) ve besleme modeline uygulanması 482
NIRS (Near Infrared Reflectance Spectroscopy), LECO, ANCOM ve
diğer teknikler – hayvan beslemede uygulama alanı 483
Besi sığırları rasyon program (BCNRM 2016) kullanma kılavuzu ve
detaylı açıklama (Yeni NRC Rasyon Programı 2016) 485
Sonuç 490
Kaynaklar 491
Özgeçmiş 504
Fotoğraf Albümü 505-533
KİTAPTAKİ TABLOLARIN LİSTESİ:
Tablo 1. Rumen sıvı ve partikül kısımlarının akış hızı
Tablo 2. Yem tüketimi ve geçiş hızı
Tablo 3. Koyun ve keçide rumen sıvı ve partikül kısımlarının geçiş hızı
Tablo 4. Rasyondaki kaba yem uzunluğunun rumende sindirim ve geçiş hızına etkisi
Tablo 5. Kaba yem türünün salya salınımına etkisi
Tablo 6. Rumen mikroorganizmalarının özellikleri
Tablo 7. Rumen bakterileri ve özellikleri
Tablo 8. Rumen protozoa ve mantarlarının özellikleri
Tablo 9. Rumen metanojen ve özellikleri
Tablo 10. Kimi yemlerde bulunan karbonhidrat ve diğer besin madde düzeyleri
Tablo 11. Kimi yemlerde bulunan karbonhidrat tür ve oranları, % KM
Tablo 12. Farklı kaba yemlerin RFV değerleri
Tablo 13. Farklı sığır grupları için önerilen kaba yem RFQ değerleri
Tablo 14. Kaba yemlerin RFV ve RFQ değerleri
Tablo 15. Kimi kaba yemlerin peNDF değerleri
Tablo 16. Penn State Separatörü ile yapılan elemede yemlerde bulunması gereken partikül büyüklükleri
Tablo 17. Kuru yonca otu partikül büyüklüğünün süt yağına, rumen pH’sına ve uçucu yağ asitlerinin oranına etkisi
Tablo 18. Yonca silajı partikül büyüklüğünün ruminasyon, rumen pH’sını, UYA oranlarını ve süt yağını etkisi
Tablo 19. Süt sığırı rasyonlarındaki kaba yem oranının salya salınımı ve çiğnemeye etkisi
Tablo 20. Süt sığırı rasyonlarındaki kaba yem uzunluğunun salya salınımı ve çiğnemeye etkisi
Tablo 21. Keçilerde rasyondaki kaba yem partikül uzunluğunun kimi parametrelere etkisi
Tablo 22. Proteinlerin bypass oranlarına göre sınıflandırılması
Tablo 23. Bazı yemlerde RUP (bypass) oranları
Tablo 24. Bazı yemlerde bulunan proteinlerin detaylı fraksiyon oranları
Tablo 25. Kimi gıdalarda ve yemlerde bulunan amino asit oranları, %
Tablo 26. Kimi yem ve materyalde metiyonin, lizin ve histidin oranları (ham protein %’si)
Tablo 27. Ruminant rasyonlarında kullanılan yemlerin yağ asidi profili, kütle %’si
Tablo 28. Kimi yem nişastalarında bulunan amiloz ve amilopektin oranları
Tablo 29. Farklı yemlerdeki nişastanın süt ineklerinde rumen sindirim oranları
Tablo 30. Ruminant rasyonlarında kullanılan farklı yağ kaynaklarının bütün sindirim kanalındaki sindirilme oranları
Tablo 31. Ruminantlarda sindirim enzimleri
Tablo 32. Bazı maddelerin ham enerji değerleri
Tablo 33. Farklı yemlerin oluşturduğu yem kaynaklı ısı artış miktarları
Tablo 34. Ruminanatlarda çeşitli fiziksel aktivitelerde harcanan enerji miktarları
Tablo 35. Sığır ve tavşanın metabolik olarak karşılaştırılması
Tablo 36. Çeşitli hayvanlarda ham enerjiden kaybedilen enerji kayıpları, ham enerjinin %’si
Tablo 37. Laktasyondaki ve kurudaki iki ineğin vücuttaki enerji akışı (kayıpları) bakımından karşılaştırılması
Tablo 38. Ruminantlar için tüketilen yemlerin enerji kayıpları sonrası geriye kalan değerleri
Tablo 39. Kimi yemlerin net enerji değerleri
Tablo 40. Sığırların içme suyunda bulunması gereken toplam çözünür tuz oranları
Tablo 41. İçme suyunda sertlik dereceleri
Tablo 42. Sığırların içme suyunda bulunan nitrat miktarları ve rehberi
Tablo 43. İçme suyunda bulunan toksik minerallerin üst limitleri
Tablo 44. Buzağı, düve ve süt sığırları için göğüs çevresi ölçümü yoluyla canlı ağırlık tahmini
Tablo 45. Besi sığırları için göğüs çevresi ölçümü yoluyla canlı ağırlık tahmini
BUZAĞI BESLEME Bölümündeki Tablolar
Tablo 1. Kolostrumun besin ve enerji bileşenleri
Tablo 2. Kolostrumdaki immunglobulinlerin zamanla azalması
Tablo 3. Buzağılara içirilmesi gereken kolostrum miktarları
Tablo 4. Kolostrum kalite ölçüsü
Tablo 5. Buzağı için süt ve alternatif yemler
Tablo 6. Buzağı başlangıç yemi besin madde-enerji içerikleri
Tablo 7. Zamana bağlı olarak buzağı başlangıç yemi tüketim miktarları
Tablo 8. Buzağı başlangıç yemi karışımı örnekleri
Tablo 9. Buzağı başlangıç yemi karışımı örnekleri
Tablo 10. Buzağı başlangıç yemi karışımı örnekleri
Tablo 11. Hızlandırılmış buzağı büyütme programı sonuçları
Tablo 12. Buzağıların sütten kesim süresince performanslarına örnekler
Tablo 13. Farklı ırkta buzağıların yaşa göre büyüme performansları
Tablo 14. Buzağıların büyüme hızı ve bu hıza cevap verecek besin madde-enerji ihtiyacı
Tablo 15. Farklı buzağı büyütme yöntemlerinde performans ve ekonomik karşılaştırma
Tablo 16. Buzağıların haftalık performansları
Tablo 17. Sadece süt veya mama tüketen buzağıların KM, enerji ve protein ihtiyaçları
Tablo 18. Buzağıların süt veya buzağı maması tüketmesi veya bunlardan birinin yanı sıra buzağı başlangıç yemi de tüketmesi durumunda besin madde-enerji ihtiyaçları
Tablo 19. Tam yağlı süt ile yapılan besleme programına örnek
Tablo 20. Tam yağlı sütle yapılan başka bir besleme programına örnek
Tablo 21. Buzağı maması ile yapılan besleme programına örnek
DÜVE BESLEME Bölümündeki Tablolar
Tablo 1. Buzağı büyütme yemi karışım örnekleri
Tablo 2. Sütten kesim sonrası geçiş döneminde besi türü düvelere yedirilecek rasyon örnekleri
Tablo 3. Buzağıdan düveye kadarki yaş grubunda yemden yararlanma oranları
Tablo 4. Kaba yem kalitesine göre düvelere yedirilecek ilave konsantre yem karışımları
Tablo 5. 272 kg CA’da ve 772 gram GCAA gösteren düve ve 636 kg CA’da ve kuru dönemdeki bir ineğin kalitesine göre kaba yem ve konsantre yem ihtiyaçları
Tablo 6. Düvelerde GCAA ve puberta yaşı ilişkisi
Tablo 7. Farklı ırktan düvelere ait tohumlama yaşı, kilosu ve VKS
Tablo 8. Düve ve süt ineklerinde hedeflenen ve kabul edilebilir VKS aralıkları ve olası sebep-çözüm ilişkileri
Tablo 9. Düvelerin farklı dönemlerde besin madde ve enerji ihtiyaçlarını karşılayan rasyon değerleri (KM bazında)
Tablo 10. Düvelerin (iri ırk) farklı canlı ağırlıkta KM ve besin madde ihtiyaçları
Tablo 11. Holstein ve Jersey ırkı düvelerde yaşa göre KM tüketimi
Tablo 12. Düvelerin gebelikte günlük besin madde ve enerji ihtiyaçları
Tablo 13. Günde 863 gr CAA gösteren Holstein ırkı düvelerin yaş ve CA’larına göre besin madde-enerji ihtiyaçları
Tablo 14. Holstein ırkı düvelerin yaşa göre CA değişimleri, ortalama ve ortalamadan ayrılan grup değerleri
Tablo 15. Holstein ırkı düvelerin yaşa göre boy (yükseklik-wither) değişimleri, ortalama ve ortalamadan ayrılan grup değerleri
Tablo 16. Holstein ırkı düvelerin yaşa göre kalça yükseklik ve kalça genişliği değişim aralıkları
Tablo 17. Jersey ırkı düvelerin yaşa göre CA ve boy (yükseklik-wither) değişim aralıkları
Tablo 18. Brown Swiss (Montofon – Esmer ırk) ırkı düvelerin yaşa göre CA ve boy (yükseklik-wither) değişim aralıkları
Tablo 19. Farklı düve ırklarında göğüs çevresi (heart girth) ve canlı ağırlık karşılıkları
Tablo 20. Farklı besi ırkı düvelerin 14-15 ayda pubertaya eriştiklerindeki canlı ağırlıkları (kg) ve gösterdikleri kızgınlık oranları
Tablo 21. 227 Kg CA’a sahip orta irilikte bir besi düvesinin 567 gr GCAA sağlayacak rasyon örnekleri
Tablo 22. 227 Kg CA’a sahip iri ırk bir besi düvesinin 567 gr GCAA sağlayacak rasyon örnekleri
Tablo 23. GCAA 409 gr olan 409 kg CA’ya sahip gebe düve için rasyon örnekleri
Tablo 24. Besi tipi düvelerin 24 veya 36 ay yaşta doğum yapmaları planına göre, olması gereken büyüme hızları ve zamanlaması
Tablo 25. Besi tipi damızlık düvelerin cüsse ölçüsü bazında CA ve kalça yüksekliği değerleri
Tablo 26. Süt sığırları için rasyona ilave edilecek maksimum yem miktarları
Tablo 27. 295 kg CA’ya sahip düvelerin 681 gram GCAA sağlamaları için tüketmesi gereken kaba yemler ve ilave konsantre yem maddeleri
Tablo 28. Şeker pancar posasının besi sığır tipleri için kullanılma oranlarına örnek rasyonlar, KM’de %
Tablo 29. Ruminantlarda merada yem tüketim oranları
Tablo 30. 4 aylık yaşta, 114 kg CA’ya sahip ve 817 gram GCAA sağlayan bir düveye yedirilecek kaba yem ve konsantre yem ağırlıklı rasyon örnekleri
Tablo 31. 10 aylık yaşta, 263 kg CA’ya sahip ve 817 gram GCAA sağlayan bir düveye yedirilecek kaba yem ve konsantre yem ağırlıklı rasyon örnekleri
Tablo 32. 22 aylık yaşta, 581 kg CA’ya sahip ve 817 gram GCAA sağlayan bir düveye yedirilecek kaba yem ve konsantre yem ağırlıklı rasyon örnekleri
Tablo 33. 23 aylık yaşta, 613 kg CA’ya sahip ve 817 gram GCAA sağlayan bir düveye yedirilecek kaba yem ve konsantre yem ağırlıklı rasyon örnekleri
Tablo 34. Tohumlamadan doğuma 2 ay kalıncaya kadarki ve doğuma 2 ay kalıncaya kadarki dönemde düveler için rasyon örnekleri, doğal halde kg/gün
Tablo 35. Günde 826 gr CAA gösteren 136-363 kg CA’ya sahip düvelerde yüksek ve düşük kaba yem içeren rasyon örnekleri, KM %’si
Tablo 36. Günde 817 gr CAA gösteren 172-340 kg CA’ya sahip düvelerde yüksek ve düşük mısır silajı içeren rasyon örnekleri, KM %’si
Tablo 37. Günde 817 gr CAA gösteren iki farklı yaş grubu düvelerin yüksek ve düşük kaba yem içeren rasyon örnekleri, KM %’si
Tablo 38. 7 aylık yaşta ve günde 800 gr CAA gösteren düveler için hazırlanmış rasyon örnekleri KM %’si
SÜT SIĞIRI BESLEME Bölümündeki Tablolar
Tablo 1. Yukarıdaki 3 dönemin bir tabloda özetlenmiş hali
Tablo 2. Doğumdan 2 gün öncesi ve doğumdan 2 gün sonrasındaki NEL ihtiyaçları (Mcal/gün)
Tablo 3. Süt sığırlarında farklı aşamalar için enerji-besin madde ihtiyaçları
Tablo 4. Süt verimi ve yem tüketimi arasındaki ilişki
Tablo 5. Orta-geç laktasyonda süt sığırlarının maksimum yem tüketim miktarları, CA %’si ve kg KM olarak
Tablo 6. Farklı kalitede kaba yemlerin sığırlar tarafından maksimum tüketilme oranları, kg KM
Tablo 7. Farklı süt ineği grupları için arzu edilen yemden yararlanma oranları
Tablo 8. Süt sığırlarında farklı dönemlerde enerji ihtiyaçları Tablo 8. Süt sığırlarında farklı dönemlerde enerji ihtiyaçları
Tablo 9. Süt sığırında fiber ve fiber olmayan karbonhidrat ihtiyaçları
Tablo 10. Laktasyondaki inekler için tavsiye edilen rasyon karbonhidrat türü ve düzeyleri
Tablo 11. Süt sığırında metabolize protein ihtiyacı
Tablo 12. 680 kg CA’ya sahip bir inek için ham protein ve farklı protein türü ihtiyaçları
Tablo 13. Süt sığırlarında mineral ihtiyaçları
Tablo 14. Süt sığırlarında yağda eriyen vitamin ihtiyaçları
Tablo 15. Farklı ırktan süt sığırlarının süt verimi ve süt kompozisyonu
Tablo 16. Farklı besi ırkı sığırlarda süt verimi ve pik laktasyon verimleri
Tablo 17. Ergin ağırlığı 545 kg olan ve pik laktasyonda 9,08 kg/gün süt veren bir besi ırkı sığırın laktasyondan itibaren 12 aylık besin madde-enerji ihtiyaçları
Tablo 18. 591-636 kg CA’ya sahip erken laktasyonda ve günde 41 kg süt verimine sahip (%3,6 yağlı) bir süt sığırı için rasyon örnekleri (KM bazında) (farklı yonca-mısır silaj oranları ile düzenlenmiştir)
Tablo 19. 591-636 kg CA’ya sahip laktasyon ortasında ve günde 29,5 kg süt verimine sahip (%3,6 yağlı) bir süt sığırı için rasyon örnekleri (KM bazında) (farklı yonca-mısır silaj oranları ile düzenlenmiştir)
Tablo 20. 591-636 kg CA’ya sahip laktasyon sonlarında ve günde 20,4 kg süt verimine sahip (%3,8 yağlı) bir süt sığırı için rasyon örnekleri (KM bazında) (farklı yonca-mısır silaj oranları ile düzenlenmiştir)
Tablo 21. 591-636 kg CA’ya sahip kurudaki bir süt sığırı için rasyon örnekleri (KM bazında)
Tablo 22. Laktasyonunun başlangıç ve ilerleyen dönemlerinde süt sığırlarına yedirilen rasyon örneği
Tablo 23. Laktasyondaki süt inekleri için hazırlanmış, farklı yem ham maddeleri ve yağ içeren rasyon örnekleri, % KM’de
Tablo 24. 618 kg CA’ya sahip 30 kg/gün süt üreten bir Holstein ırkı süt ineği için rasyon örnekleri
Tablo 25. 36 kg/gün süt veren bir Holstein ırkı süt sığırı için rasyon örnekleri
Tablo 26. Kuruda (far-off ve close-up dönem) ve laktasyon başındaki süt sığırı için rasyon örnekleri, KM’de %
Tablo 27. 34 kg/gün süt verimine sahip Holstein ırkı süt sığırları için rasyon örneği, KM’de %
Tablo 28. Süt sığırlarının farklı aşamaları için rasyon örnekleri, KM %’si
Tablo 29. 42 kg/gün süt veren bir süt sığırı için rasyon örneği, KM %’si
Tablo 30. Jersey ve Holstein ırkı süt sığırlarına yedirilen ve 40 kg/gün süt verimini temin edecek rasyon örneği, KM %’si
Tablo 31. Jersey ve Holstein ırkı süt sığırlarına yedirilen rasyon örneği, KM %’si
Tablo 32. Laktasyon ortasında ve 600 kg CA’ya sahip Holstein ırkı süt inekleri için hazırlanmış örnek bir rasyon
Tablo 33. Doğumu izleyen 14 gün içinde laktasyondaki ineklerde görülen sağlık problemleri ve risk oranları
Tablo 34. Kaliteli kaba yem kriterleri
Tablo 35. Süt sığırı rasyonlarında kullanılan kaliteli kaba yemlerin besin değeri karşılaştırılması
Tablo 36. Ryegrass bitkisinin farklı büyüme aşamalarında besin değeri değişimi
Tablo 37. Farklı yem bitkilerinin silajlık özellikleri
Tablo 38. Ryegrass (İtalyan), mısır ve yoncanın enerji ve besin madde değerleri, KM’de %
Tablo 39. Yüksek nemli mısır, ear corn mısır ve snaplage mısırın karşılaştırılması
BESİ SIĞIRI BESLEME Bölümündeki Tablolar
Tablo 1. Farklı irilikteki sığırları büyüme oranları
Tablo 2. Besi sığırlarında VKS ve karşılığı olan vücut yağ oranları
Tablo 3. Besi ırkları ve özellikleri bakımından avantaj ve dezavantajları
Tablo 4. Saf besi ırkı sığırlarda enerji ihtiyaçları
Tablo 5. Farklı sığır ırk özelliklerin göreceli karşılaştırmaları
Tablo 6. 3 farklı besi ırkı melezlerinin performans karşılaştırılmaları (finishing)
Tablo 7. Farklı besi ırklarının besi performansları
Tablo 8. Farklı sığır ırklarının besi performansları
Tablo 9. Farklı sığır ırklarının besi performansları
Tablo 10. Farklı besi sığır ırklarının 140 günlük besi performansları
Tablo 11. 4 aylık besi büyütme programı sonunda yerli ve kültür ırklarının karşılaştırılması
Tablo 12. 3 aylık besi bitirme (finishing) programı ile yerli ve kültür ırklarının karşılaştırılması
Tablo 13. Boz ve GAK yerli ırkların farklı CA başlangıcı ile 210 günlük besi performansları
Tablo 14. Siyah Alaca (Holstein) ve Esmer ırk (Brown Swiss) sığırların besi performansların karşılaştırılması
Tablo 15. Büyümekte olan boğalar için rasyon örneği
Tablo 16. Besi tipi ineklerde (beef cow) kaba yem kalitesi ve yem tüketimi ilişkisi
Tablo 17. Besi sığırlarında su ihtiyaçları
Tablo 18. Rasyon türüne göre besi sığırlarına yapılacak mineral kaynakları ve kullanılma oranları
Tablo 19. Normal ve yüksek yağlı tane mısırın karşılaştırılması
Tablo 20. Holstein ırkı sığırların farklı CA ve GCAA’nı karşılayacak enerji-besin madde ihtiyaçları
Tablo 21. Holstein ırkı sığırların %90 konsantre yemle beslenmesi sonucu yem tüketimi ve yemden yararlanma değişimi
Tablo 22. Holstein ırkı erkek hayvanların büyütme ve bitirme aşamalarında performans ve enerji-besin madde ihtiyaçları
Tablo 23. 68-318 kg CA’daki Holstein danalara uygulanacak rasyon örneği (KM’de)
Tablo 24. 318-500 kg CA’daki Holstein sığırlara uygulanacak rasyon örneği (KM’de)*(Tablo 23 ile birlikte değerlendirilmeli)
Tablo 25. Holstein ırkı erkek sığırların farklı sistemlerde ve sürelerde besi performansları örnekleri
Tablo 26. Süt (Holstein) ve besi ırkı erkek sığırların (kısırlaştırılmış – steer) performans karşılaştırmaları
Tablo 27. Montofon ve Holstein ırkı erkek sığırların besi performans karşılaştırmaları
Tablo 28. 407 kg CA’ta (267 günlük yaşta) kesime gönderilen Montofon ırkı sığırların canlı performans ve karkas özellikleri
Tablo 29. 10 aylık yaştan 24 aylık yaşa kadar beslenen Montofon ırkı sığırların karkas verim özellikleri
Tablo 30. Montofon, Holstein ve Simmental ırkları arasındaki performans ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması
Tablo 31. Jersey ırkı erkek sığırlarda büyütme ve bitirme rasyon örnekleri
Tablo 32. Yukarıdaki tabloda belirtilen rasyonların Jersey ırkı sığırlara yedirilmesi durumunda elde edilen performans ve karkas verileri
Tablo 33. 31 aylık yaşta kesime gönderilen farklı sığır ırklarının karkas özellikleri
Tablo 34. Karkas özelliklerinin farklı besi ırklarına göre değişimi
Tablo 35. Farklı ırkların performans ve karkas karşılaştırmaları
Tablo 36. Farklı sığır ırklarından elde edilen etlerde kalite özelliklerinin karşılaştırılması
Tablo 37. Kesim öncesi yem ve sudan kesmenin karkas randıman artışına etkisi
Tablo 38. Sığırlarda karkas randımanı
Tablo 39. Karkas randımanının vücut yağ oranına ve sığır cinsiyetine bağlı olarak değişimi
Tablo 40. Farklı hayvanlara ait karkas kısım oranları
Tablo 41. Farklı sığır ırklarına ait karkaslardaki et, yağ ve kemik oranları
Tablo 42. Besi sığırları için büyütme ve bitirme NE (NEyp ve NEb) ihtiyaçları
Tablo 43. Besi sığırları için büyütme ve bitirme NE (NEyp ve NEb) ihtiyaçları
Tablo 44. Farklı besi sığır ırklarının özellikleri
Tablo 45. Büyümekte olan (growing) ve bitirme (finishing) dönemindeki besi sığırlarının enerji ve besin madde ihtiyaçları
Tablo 46. Büyümekte olan (growing) ve bitirme (finishing) dönemindeki besi sığırlarının farklı rasyonlarla beslenmesi durumunda yem tüketimi ve besin madde ihtiyaçları
Tablo 47. Yukarıdaki tabloda (Tablo 46) verilen rasyon tipleri için enerji içerikleri
Tablo 48. Hormonlu sığır eti ve farklı gıdalarda bulunan hormon miktarları
Tablo 49. Hormon implantı ve iyonofor kullanılmaması durumunda KM ve enerji düzeltme faktörleri
Tablo 50. Finishing rasyonlarında bazı yemlerin kullanım sınırları aşağıda verilmiştir
Tablo 51. Kültür ırkı boğaların 120 kg’dan 340 kg’a kadar büyütme rasyon örnekleri, kg/1 ton, doğal halde
Tablo 52. 340 kg’dan 500 kg’a kadar bitirme programı için kültür ırkı boğa rasyonu, kg/1 ton, doğal halde
Tablo 53. 300 kg CA’da ve günde 7 Kg KM tüketen ve 1 kg GCAA gösteren bir kültür ırkı besi danası için büyütme rasyon örnekleri
Tablo 54. 294 kg CA’ya sahip Angus x Gelbveih melezi besi sığırlarında 180 gün süreyle yedirilip 617 kg CA’da kesime gönderilen sığırlar için rasyon örneği
Tablo 55. 264 kg CA’da Angus ve Hereford x Angus ırkı besi sığırları için, 84 günlük büyütme ve sonrasında kesime kadar yedirilen bitirme rasyon örnekleri, KM’de %
Tablo 56. 384 kg CA’ya sahip Hereford x Angus ırkı besi sığırlarında 85 gün süreyle yedirilen bitirme rasyon örnekleri, KM’de %
Tablo 57. 230 kg CA’da Simmental ırkı besi sığırları için, 56 günlük büyütme ve sonrasında kesime kadar yedirilen bitirme rasyon örnekleri, KM’de %
Tablo 58. 316 kg CA’da ve 1,5 kg GCAA gösteren Angus ırkı besi sığırları için 140 gün süreyle yedirilen bitirme rasyon örnekleri, KM’de %
Tablo 59. 182-227 kg CA’ya sahip sığırlarda 570 gr GCAA sağlayacak büyütme rasyonları, KM bazında kg
Tablo 60. 227-318 kg CA’ya sahip sığırlarda 400 gr GCAA sağlayacak büyütme rasyonları, KM bazında kg
Tablo 61. 365 kg CA’ya sahip kültür ırkı melez besi sığırları için iki farklı düzeyde mısır silajı içeren bitirme rasyon örnekleri, KM’de %
Tablo 62. 409 kg CA’ya sahip erkek Nelore (Zebu tipi) besi sığırlarında 100 gün süreyle yedirilen finishing rasyon örneği, KM’de %
Tablo 63. 458 kg CA’ya sahip erkek Holstein ırkı besi sığırlarında 127 gün süreyle yedirilen finishing rasyon örneği, KM’de %
Tablo 64. 542 kg CA’ya sahip kısırlaştırılmış kültür ırkı erkek besi sığırlarına yedirilen finishing rasyon örneği, KM’de %
Tablo 65. Besiye alınan 281 kg CA’ya sahip Simmental düveler için farklı tür ve oranlarda kaba yem içeren finishing rasyon örnekleri, KM’de %
Tablo 66. 1 yaşında kısırlaştırılmış erkek besi danalarına 238 gün süreyle (background ve finishing) yedirilen ve farklı oranlarda kaba:konsantre yem içeren rasyon örnekleri
Tablo 67. 292 kg başlangıç canlı ağırlığına sahip melez ırk kısırlaştırılmış erkek besi danalarına 3 ay boyunca yedirilen kaba yem ağırlıklı rasyon örneği
Tablo 68. Yoğun besi programına tabi tutulan 448 kg canlı ağırlıkta Angus ırkı kısırlaştırılmış erkek sığırlar için hazırlanmış rasyon örneği
Tablo 69. 20 aylık yaşta ve 408 kg CA’da Nellore ırkı besi boğaları için hazırlanmış rasyon örneği
Tablo 70. 442 kg CA’da Charolais ırkı besi boğaları için hazırlanmış finishing rasyon örneği
Tablo 71. Nellore ırkı besi sığırları için hazırlanmış büyütme ve bitirme rasyon örnekleri
Tablo 72. 20 aylık yaşta ve 322 kg CA’da Nellore ırkı besi boğaları için hazırlanmış rasyon örneği
Tablo 73. 331 kg CA’da Nellore ırkı besi boğaları için hazırlanmış rasyon örneği
ÖNSÖZ
Bilim insanlarının deneyimlerini ve bilgilerini paylaşmaları, vicdani ve profesyonel bir zorunluluktur. Bu zorunluluğun bir gereği olarak, yaklaşık 8 yıl süreyle Amerika Birleşik Devletleri’nde edindiğim ve sonrasında ülkeme dönerek; çalışmalarımı yaklaşık 25 yıldır sürdürdüğüm bu süreçte; gözlem, bilgi, birikim, karşılaştırma ve analiz sonuçlarını bu kitapta paylaşmaya karar verdim. Bu süreçte, gerek öğrencilerden, gerekse üreticilerden aldığım sığır besleme ile ilgili soru ve sorunları daha derin araştırarak, bu kitapta toplamaya karar verdim.
Kitapta bilgiler verilirken, bu bilgilerin evrensel nitelikte olması bakımından az da olsa teknik detaylara girilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Teknik bilgideki detay ve zorluklar, bir bakıma bilimin şanındandır, ancak hitabet dilinin öğrenci ve üretici düzeyinde olması ve anlaşılması için özel gayret gösterdim.
Ülkemizde yapılan sığır besleme uygulamalarından bahsederken, ülkemizde ticari olarak faaliyet gösteren büyük işletmeler örnek alınmıştır. Ancak etik olmayacağı için, ticari firma isimleri verilmemiştir.
Bir sığırın doğumundan itibaren, besi ırkı ise kesime kadar; süt ırkı ise reprodüktif ve laktasyon evrelerini ve ömrünü tamamlayıp yine kesime gönderilinceye kadar geçen aşamalar detayları ile birlikte verilmiştir.
Bu kitaptaki bilgiler daha çok yurtdışında yapılan çalışmalardan alınmıştır. Maalesef, ülkemizde kendi yem ve hayvan kaynaklarımıza ait detaylı bilgiler mevcut değildir. Ancak, ülkemizde üretilen az sayıdaki araştırmayı da ilgili bölümlerde tartışarak, üreticilerimize karşılaştırmalı bir bakış açısıyla bazı tavsiyelerde bulundum.
Çiftçilerimizin daha fazla üretmesine katkıda bulunmalıyız. Bu katkı, gerek işletme büyüklüğünün artırılması ile gerekse mevcut işletmenin (hayvanların) veriminin artırılması ile gerçekleşebilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir çiftçi ürettiği ürün ile 130 kişiyi besleyebilir iken, ülkemizde bir çiftçi ürettiği ürün ile kendi dışında sadece 4 kişiyi besleyebiliyor. Kaldı ki ülkemizde tarımsal istihdam oranı %25’lerde iken Amerika Birleşik Devletleri’nde bu oran sadece %7’dir. Verim artışı aynı zamanda 2010 yılına göre %30 oranında
5
artarak 2050 yılında 9 milyara ulaşacak dünya nüfusunun beslenmesi için de gereklidir. 2050 yılına kadar gıda ihtiyacının yaklaşık %60 artacağı, bitkisel üretimin ise azalan su kaynakları ve iklim değişikliği nedeniyle %20 azalacağı tahmin edilmektedir. Bu manada genetiği uygun hayvanların maksimum verim için ideal olarak beslenmeleri gerekmektedir. Elinizdeki bu kitap ideal sığır beslemenin pratik noktalarını anlatmaktadır. Gözden geçirilerek genişletilen, enerji ve çok temel rumen metabolizması bilgilerinin güncel NRC (2016) (diğer ismi ile NASEM, 2016) ile harmanlandığı bu baskının ilk baskıdan daha faydalı olacağına inanıyorum. Bu baskıda ayrıca, besi sığırları rasyon program (BCNRM 2016) kılavuzu ve detaylı açıklamalar da verilmiş olup, veteriner hekim ve zooteknistlerin yeni sistemi kullanarak rasyon çözmelerine yardımcı olunması amaçlanmıştır.
Kitaptaki bilgiler sadece tavsiye niteliğinde olup, bununla birlikte başarılı bir yetiştiricilik için daha detaylı araştırma yapılması ve danışmanlık hizmeti alınması, yemlerin kimyasal analizlerinin yapılması tavsiye edilmektedir. Uygulama sırasında karşılaşılacak bir takım olumsuz sonuçlardan yazar veya yayıncı sorumlu değildir.
Bu kitabın 3. baskısı için; öğrencilerden, üreticilerden, meslektaşlardan (akademisyen), veteriner hekimlerden, ziraat mühendislerinden ve ilgili bütün gruplardan, tavsiyelerini, varsa tespit ettikleri hata, eksiklik veya karşı görüşlerini belgeleriyle birlikte tarafıma ulaştırmalarını (osmankucukwy@yahoo.com) bekliyorum.
Bu kitaptaki bilgiler vasıtasıyla, üretilecek bir damla fazla süt, bir gram fazla et, kurtarılacak bir hayvan hayatı ve sağlıklı bir hayvan yetiştiriciliğinin bana vereceği mutluluk tarif edilemez.
Faydalı olması dileklerimle.
Prof. Dr. Osman KÜÇÜK
KİTABIN YAZARININ ÖZGEÇMİŞİ
Prof. Dr. Osman KÜÇÜK, 1968 yılında Bayburt’ta doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise tahsilini aynı yerde tamamlayarak 1987 yılında üniversite tahsiline başladı. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun olan Osman KÜÇÜK, 1993 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Master ve doktora eğitimini Amerika’da tamamlayan Osman KÜÇÜK, 2000 yılından beri Türkiye’de araştırmacı olarak çalışmaktadır. Danimarka’da araştırıcı olarak ta çalışan Osman KÜÇÜK, halen Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Osman KÜÇÜK, evli ve 2 çocuk babasıdır.
BU KİTABI NASIL SİPARİŞ VEREBİLİRSİNİZ:
Web sayfamızdan Kredi kartınızla:
tek çekim, yada kredi kartı ile 3 Taksitle ödeyebilirsiniz.
veya Banka havalesi yaparak alabilirsiniz.
Web sayfamızdan bunların hepsi için işlem yapabilirsiniz.
Yada WhatsApp’tan bize mesaj yazarak sipariş verebilirsiniz.
Gsm & WhatsApp : 0535 3330000
İncelemeler
Henüz inceleme yapılmadı.