Açıklama
Web sayfamızdan vereceğiniz tüm siparişlerde kargo ücretsizdir.
Anlaşmalı 7 kredi kartı ile 3 taksitle ödeyebilirsiniz.
Ya da banka havalesi ile ödeyebilirsiniz.
KİTAP ÖZELLİKLERİ:
Prof.Dr. Osman KÜÇÜK
434 sayfa. 2020 baskı. 16 x 24 cm, Karton kapak, 1.Hamur kağıt.
İÇİNDEKİLER
KOYUN VE KEÇİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ – KOYUN VE KEÇİ
IRKLARI – KURULACAK İŞLETMEDE DOĞRU HAYVAN IRKI SEÇİMİ. 13
Koyun ve keçi arasında benzerlik, fark ve sosyal ilişkiler………………………….. 14
Koyun ve keçi ırkları……………………………………………………………………… 18
Koyun ırkları………………………………………………………………………………. 18
Koyunlarda vücut yağları ve yağlı kuyruk özellikleri………………………………… 19
Yerli koyun ırkları………………………………………………………………………… 23
Akkaraman……………………………………………………………………………….. 23
Kangal Akkaraman………………………………………………………………………. 24
Güney Karaman………………………………………………………………………….. 25
Morkaraman (Kızılkaraman) ………………………………………………………….. 26
Dağlıç (Herek – Gıcık) …………………………………………………………………… 27
İvesi ……………………………………………………………………………………….. 28
Çine Çaparı……………………………………………………………………………….. 29
Sakız (Çeşme koyunu) ………………………………………………………………….. 30
Karagül…………………………………………………………………………………….. 31
Norduz…………………………………………………………………………………….. 32
Tuj………………………………………………………………………………………….. 33
Herik ………………………………………………………………………………………. 34
Hemşin…………………………………………………………………………………….. 35
Malya………………………………………………………………………………………. 36
Acıpayam………………………………………………………………………………….. 37
Kıvırcık……………………………………………………………………………………… 38
Karayaka………………………………………………………………………………….. 39
Gökçeada (İmroz) koyunu………………………………………………………………. 40
Karacabey Merinosu (Anadolu Merinosu) ………………………………………….. 41
Anadolu Merinosu……………………………………………………………………….. 42
Orta Anadolu Merinosu (Konya Merinosu) …………………………………………. 43
Ramlıç……………………………………………………………………………………… 44
Pırlak……………………………………………………………………………………….. 45
Karya………………………………………………………………………………………. 46
Polatlı koyunu…………………………………………………………………………….. 47
Bafra koyunu……………………………………………………………………………… 48
Eşme……………………………………………………………………………………….. 49
Karakaş …………………………………………………………………………………… 49
Koçeri ……………………………………………………………………………………… 49
Pırıt ………………………………………………………………………………………… 50
Şavak Akkaraman ……………………………………………………………………….. 50
Tahirova…………………………………………………………………………………… 50
Sönmez……………………………………………………………………………………. 51
Türkgeldi ………………………………………………………………………………….. 51
Çukurova koyunu ………………………………………………………………………… 51
Çukurova Asaf koyunu ………………………………………………………………….. 52
Zom………………………………………………………………………………………… 52
Hasak………………………………………………………………………………………. 52
Hasmer……………………………………………………………………………………. 53
Bandırma………………………………………………………………………………….. 53
Hamdani…………………………………………………………………………………… 53
Menemen…………………………………………………………………………………. 53
Kamakuyruk (Kama Kuyruk) …………………………………………………………… 54
Çandır ve Kesper…………………………………………………………………………. 54
Ödemiş koyunu…………………………………………………………………………… 54
Yabancı (kültür) koyun ırkları…………………………………………………………… 54
Merinos……………………………………………………………………………………. 55
Rambouillet………………………………………………………………………………. 56
Southdown………………………………………………………………………………… 56
Lincoln……………………………………………………………………………………… 57
Dorset……………………………………………………………………………………… 57
Suffolk……………………………………………………………………………………… 57
Callipyge…………………………………………………………………………………… 57
Keçi ırkları…………………………………………………………………………………. 60
Yerli keçi ırkları…………………………………………………………………………… 61
Ankara keçisi (Angora keçisi) (Tiftik keçisi) …………………………………………. 61
Ankara (renkli tiftik) keçisi……………………………………………………………… 62
Kıl keçisi (Kara keçi) …………………………………………………………………….. 63
Norduz Keçisi…………………………………………………………………………….. 64
Kilis keçisi…………………………………………………………………………………. 65
Halep keçisi (Şami keçisi = Şam keçisi = Damascus keçisi =
Suriye keçisi = Filistin keçisi) …………………………………………………………… 66
Honamlı keçisi……………………………………………………………………………. 67
Türk Saanen keçisi……………………………………………………………………….. 69
Gökçeada keçisi………………………………………………………………………….. 69
Akkeçi……………………………………………………………………………………… 69
İspir keçisi…………………………………………………………………………………. 70
Kaçkar keçisi……………………………………………………………………………… 70
Abaza keçisi………………………………………………………………………………. 70
Gürcü keçisi (Tiflis keçisi) (Kafkas keçisi) ……………………………………………. 70
Maltız keçisi (Malta keçisi) (Ada keçisi) ……………………………………………… 70
Yabancı (kültür) keçi ırkları…………………………………………………………….. 71
Hayvansal lifler (yün, tiftik, kaşmir, Angora ve diğerleri) ve özellikleri…………. 71
Kurulacak işletmelerde doğru hayvan ırkı seçimi…………………………………… 74
Ülkemiz koyunculuğunda verimi artırmak amacıyla yapılan
melezleme çalışmaları………………………………………………………………….. 77
Ülkemiz keçi yetiştiriciliğinde verimi artırmak amacıyla yapılan melezleme çalışmaları 78
Sürü içinde verim ve genetik kalitenin artırılması – ilgili teknik kavramlar.. 79
Romanov ırkı koyunların özellikleri ve ülkemiz şartlarına uygunluğu……………. 80
Ile de France ırkı koyunların özellikleri ve ülkemiz şartlarına uygunluğu……….. 82
Çoban ve önemi………………………………………………………………………….. 84
Çoban köpekleri………………………………………………………………………….. 85
Kaynaklar………………………………………………………………………………….. 86
KOYUN – KEÇİ BESLEME…………………………………………………………. 89
Koyun ve keçi beslemede kaliteli kaba yem ve kaliteli mera kavramları……….. 90
Kaynaklar………………………………………………………………………………….. 91
KOÇ BESLEME………………………………………………………………………… 92
Koç besleme (yaşama payı – koç katımı – flushing)………………………………… 92
Yaşama payı düzeyinde besleme……………………………………………………… 93
Koç katımı döneminde besleme ve flushing…………………………………………. 93
Koç katımına hazırlık dönemi………………………………………………………….. 94
Koç katımı ve flushing…………………………………………………………………… 95
Ülkemizde uygulanan flushing pratiği………………………………………………… 99
Koç katımında ve genel manada koyun başına kullanılacak koç sayısı………… 100
Yeni koçların sürüye katılması ve inbreeding depression……………………….. 102
Koçların yaşama payı ve koç katımı dönemlerindeki enerji-besin
madde ihtiyaç tabloları – açıklamalar……………………………………………….. 103
Koçların sürüden çıkarılma şartları………………………………………………….. 113
Koç beslemede örnek rasyonlar……………………………………………………… 114
Kaynaklar………………………………………………………………………………… 115
ANAÇ KOYUN BESLEME………………………………………………………… 116
Koyunda puberta, östrus ve tohumlama yaşı……………………………………… 116
Yıl içinde birden fazla kuzulama sistemleri
(hızlandırılmış kuzulama sistemi – accelerated lambing) ……………………….. 119
Koyunda suni yolla mevsim dışı gebelik oluşturulması…………………………… 122
Koyunlarda kuzu döneminden başlamak üzere tohumlama
öncesi ve sonrası dönemde beklenen büyüme hızları……………………………. 124
Koç katımı öncesi hazırlık dönemi…………………………………………………… 124
Koyunlarda koç katımı döneminde besleme ve flushing…………………………. 125
Koyunda gebelik teşhisi……………………………………………………………….. 134
Gebe koyunların beslenmesi – ilk 100 gün………………………………………….. 135
Gebe koyunların beslenmesi – doğuma 50 gün kala……………………………… 137
Doğuma birkaç gün kala ve doğumda koyun besleme ………………………….. 142
Laktasyondaki koyunların beslenmesi: erken laktasyon (0-8 hafta)………….. 144
Laktasyondaki koyunların beslenmesi: geç laktasyon (9-16 hafta)……………. 148
Koyunların sütten kesilmesi………………………………………………………….. 150
Doğum sonrası tekrar gebe kalma zamanlaması, şartları ve beslenme……… 150
Anaç koyunlar için yaşama payı, gebelik ve laktasyon dönemlerinde
enerji-besin madde ihtiyaç tabloları – açıklamalar……………………………….. 151
Anaç koyunlar için rasyon örnekleri…………………………………………………. 156
Kaynaklar………………………………………………………………………………… 167
KUZU BESLEME…………………………………………………………………….. 169
Doğumdan itibaren sütten kesime kadar olan dönemde kuzu besleme……… 169
Kuzuların sütten kesilmesi……………………………………………………………. 181
Koyun sürüsünün yenilenmesi ve yeni kuzuların
sürüye katılması (replacement rate) ………………………………………………. 183
Kuzu büyütme programları…………………………………………………………… 184
Süt kuzusu beslenmesi………………………………………………………………… 186
Anaç (damızlık) olarak kullanılacak dişi kuzuların beslenmesi………………….. 187
Anaç (damızlık) olarak kullanılacak erkek kuzuların beslenmesi……………….. 188
Kasaplık kuzularda besi programları………………………………………………… 189
Kasaplık kuzularda büyüme hızları ve ırk karşılaştırmaları……………………… 194
Kasaplık kuzularda besleme metotları……………………………………………… 204
Uzun süreli kuzu besisi ve ekonomik değerlendirmesi –
Kurban Bayramı uygulaması…………………………………………………………. 206
Kuzu büyümesinde mera etkisi………………………………………………………. 209
Kaşak kuzu besisi………………………………………………………………………. 211
Dışardan besi amaçlı satın alınan kuzuların besisi……………………………….. 211
Yapağı verimi için kuzu besleme…………………………………………………….. 211
Kırkım…………………………………………………………………………………….. 214
Kuzularda ve toklularda büyüme oranları ve enerji-besin
madde ihtiyaç tabloları – açıklamalar……………………………………………….. 215
Kuzu başlangıç ve kuzu büyütme rasyon örnekleri……………………………….. 218
Kuzu besisine alınacak kuzular için rasyon örnekleri…………………………….. 222
Kaynaklar………………………………………………………………………………… 235
KEÇİ BESLEME………………………………………………………………………. 241
Keçilerde yem tüketimi……………………………………………………………….. 243
Erkek ve dişi keçilerde puberta, östrus, tohumlama
yaşı ve tohumlama canlı ağırlıkları………………………………………………….. 246
Yıl içinde birden fazla oğlaklama sistemleri
(hızlandırılmış oğlaklama sistemi – accelerated kidding) ……………………….. 249
Doğumdan başlayarak üretim ömrünün sonlanmasına kadarki
dönemde erkek ve dişi keçi besleme……………………………………………….. 251
Doğumdan itibaren sütten kesim dönemine kadar oğlak besleme……………. 251
Oğlaklarda sütten kesim kriterleri………………………………………………….. 258
Sütten kesim – 6 ay yaş dönemi oğlak besleme
(damızlık erkek ve dişi keçi besleme) ………………………………………………. 259
Kasaplık keçi besleme (keçi besisi) ve keçi etinin özellikleri…………………….. 264
6 ay – çiftleşme dönemi dişi keçi besleme ve flushing…………………………… 267
Gebe keçilerin beslenmesi……………………………………………………………. 271
Laktasyondaki keçilerin beslenmesi………………………………………………… 274
Büyümekte olan dişi çepiçlerin gebelik ve laktasyon
enerji-besin madde ihtiyaçları……………………………………………………….. 279
Kuru dönemdeki keçilerin beslenmesi………………………………………………. 282
Yeni doğan oğlakların doğumdan itibaren gebe kalıp doğum
yapıncaya kadarki dönemde bir bütün halinde beslenme rejimleri……………. 284
Doğum sonrası tekrar gebe kalma zamanlaması, şartları ve beslenme……… 286
Damızlık teke besleme ve flushing………………………………………………….. 287
Keçi sürüsünün yenilenmesi – yeni oğlakların sürüye katılması
(replacement rate) ve ölüm oranları……………………………………………….. 291
Saanen keçisi beslenmesi…………………………………………………………….. 291
Keçi sütü ve insan sağlığı bakımından önemi……………………………………… 295
Keçi ve oğlakların enerji-besin madde ihtiyaç tabloları – açıklamalar…………. 297
Fiber üretimi için keçi besleme………………………………………………………. 308
Ankara (Angora) keçisi beslenmesi…………………………………………………. 308
Kaşmir (Cashmere) keçisi beslenmesi……………………………………………… 316
Keçi ve oğlaklar için rasyon örnekleri……………………………………………….. 318
Kaynaklar………………………………………………………………………………… 347
KOYUN VE KEÇİ BESLEMEDE KULLANILAN
MERA VE DİĞER YEM KAYNAKLARI……………………………………….. 352
Hayvancılık işletmelerinde yıllık yem ihtiyacının belirlenmesi………………….. 352
Hayvancılık işletmelerinde yem için ayrılacak depo alan ölçüleri………………. 359
Çayır ve meralar……………………………………………………………………….. 364
Çayır ve meralarda zehirli bitkiler…………………………………………………… 367
Ülkemiz mera varlığı, özellikleri ve coğrafi bölgelere göre dağılımı…………… 369
Mera kalitesi …………………………………………………………………………… 372
Merada yem tüketimi ve hayvan performansı……………………………………. 378
Merada yem tüketiminin ölçülmesi…………………………………………………. 384
Koyun ve keçilerin merada otlama davranışları…………………………………… 386
Meraya ilave olarak yapılacak yem takviyesi ……………………………………… 388
Birim mera alanında bulundurulacak koyun-keçi sayısı hesaplaması…………. 393
Diğer yemler……………………………………………………………………………. 396
Silaj……………………………………………………………………………………….. 396
Şeker pancarı ve yan ürünleri………………………………………………………… 397
Şeker pancarı……………………………………………………………………………. 397
Şeker pancarı posası…………………………………………………………………… 398
Melas…………………………………………………………………………………….. 398
Şeker pancarı yaprakları………………………………………………………………. 398
Saman……………………………………………………………………………………. 399
Anız……………………………………………………………………………………….. 400
Mısır küspeleri………………………………………………………………………….. 401
Soya küspesi…………………………………………………………………………….. 401
Pamuk tohumu ve pamuk tohumu küspesi (Adana küspesi) …………………… 401
Ayçiçeği küspesi (AÇK) ………………………………………………………………… 401
Yonca ve Ryegrass otları……………………………………………………………… 402
Arpa………………………………………………………………………………………. 402
Tane yemlerine uygulanan kırma, öğütme ve peletlemenin etkisi…………….. 403
Ot ve samanı doğranmanın sindirim ve besin değerine etkisi………………….. 404
Diğer yemler……………………………………………………………………………. 404
Kaynaklar………………………………………………………………………………… 405
BESLENMEYE BAĞLI KOYUN VE KEÇİ HASTALIKLARI……………….. 408
Rumen timpanisi (şişme) …………………………………………………………….. 408
Rumen asidozu…………………………………………………………………………. 409
Laminitis ve diğer ayak problemleri…………………………………………………. 410
Karaciğer apsesi……………………………………………………………………….. 412
Abomazum deplasmanı……………………………………………………………….. 412
Gebelik toksemisi (ketozis) (sleepy sickness)
(pregnancy toxemia) (twin-lamb/kid disease) ……………………………………. 413
Metabolik hastalıkların birbiri ile bağlantısı……………………………………….. 414
Hipokalsemi (peri-parturient hypocalcemia) (milk fever)
(lambing/kidding sickness) (downer ewe/doe syndrome) ……………………… 415
Beyaz kas hastalığı…………………………………………………………………….. 416
Koyunda bakır zehirlenmesi………………………………………………………….. 417
Keçilerde bakır yetersizliği (enzootic ataxia) (swayback) ………………………. 418
Magnezyum yetersizliği (hipomagnezemi) (çayır tetanisi)
(grass tetany = grass staggers) …………………………………………………….. 418
Keçilerde iyot yetersizliği – guatr (goiter in goats) ………………………………. 420
İdrar taşları (urinary calculi) (water belly) ………………………………………… 420
Ankara keçilerine Özel, strese bağlı düşükler
(abort) (nutritional abortion) ………………………………………………………… 422
Kolostrum yetersizliği…………………………………………………………………. 423
Sarkık oğlak sendromu (floppy kid syndrome) …………………………………….. 423
Enterotoksemi (aşırı yemeye bağlı hastalık = overeating disease)
(pulpy kidney) …………………………………………………………………………… 424
Botulism…………………………………………………………………………………. 425
Listeria (listeriosis) ……………………………………………………………………. 426
Keçi ve koyunda poliensefalomalasi – beyin doku
yumuşaması ve nekrozu (polioencephalomalacia) ………………………………. 427
Postitis (prepusyum yangısı) (sünnet derisi yangısı) (pizzle rot)……………….. 427
Koyun ve keçilerde beslenmeyi olumsuz etkileyen
parazitler ve koyun derisi ile ilgili ekonomik kayıplar…………………………….. 428
Kaynaklar………………………………………………………………………………… 429
HAYVAN SAĞLIĞI VE SÜRÜ YÖNETİMİ……………………………………. 430
Sürü yönetimi…………………………………………………………………………… 430
Hayvan sağlığı………………………………………………………………………….. 432
Koyun ve kuzularda tavsiye edilen aşılama
programı ve paraziter mücadele……………………………………………………. 432
Kaynaklar………………………………………………………………………………… 433
web sayfamızdan Kapıda ödeme veya web sayfamızdan kredi kartınızla taksitle ödeyebilirsiniz.
İncelemeler
Henüz inceleme yapılmadı.